Hlavní obsah

6 věcí, které byste měli mít v zimě v autě

Foto: Shutterstock

Dřív se říkalo, že když jedete na hory, potřebujete mimo jiné i lopatu a pytel s pískem. A taky startovací kabely a rozmrazovač zámků. Dnes, když už dojedete až na parkoviště pod sjezdovku většinou po čistém asfaltu, to můžete brát jako babské rady. Ale jen do té doby, než začne sněžit…

Článek

Nebudeme si nic nalhávat, pokud nejezdíte v zimě pravidelně, žijete ve městě a netlačí vás čas, dost možná nepotřebujete ani zimní pneumatiky. Když nasněží, tak si prostě vezmete volno, nebo pojedete městskou hromadnou dopravou. Jestli ale jezdíte pravidelně, pak byste zimní pneumatiky mít měli. A taky se hodí pár dalších věcí, ale nebojte se, pytel s pískem vám vnucovat nebudeme!

Škrabka na led a smetáček

I ze zákona máte povinnost vyjet na silnici jen s autem očištěným od sněhu a s dobrým výhledem. Pomineme-li riziko pokuty, tak dobrý výhled je kvůli vaší bezpečnosti a bezpečnosti ostatních, a ometený sníh je zase slušnost vůči ostatním řidičům. Škrabku byste měli mít ideálně hned někde po ruce, ideálně v kapse bundy či kabátu, ve škodovce dobře vědí, proč ji schovávají pod víčko nádrže. Nic víc totiž nenaštve, než když si zasypete sedačku sněhem… V nouzi poslouží i jakákoliv plastová karta z věrnostního programu.

Sněhové řetězy

Sebelepší zimní pneumatiky vám nezaručí, že se dostanete ke sjezdovce nebo na parkoviště u horské chaty. Když je měkký čerstvý sníh, tak se lamely zimních pneumatik zkrátka zanesou a auto nemá potřebnou trakci. Pokud jezdíte na hory minimálně dvakrát do roka, pak jsou sněhové řetězy nutností. Ušetří vám čas, nervy i házení lopatou.

Auto s řetězy má pak nejen výrazně lepší trakci, ale taky až o třetinu kratší brzdnou dráhu. Měli byste mít ale perfektně zmáknuté jejich nasazování a vyzkoušet si to alespoň jednou nanečisto. Kvalitnější moderní řetězy se pak vyznačují komfortní montáží s plně automatickým dopínáním. A důležité upozornění na závěr: řetězy patří vždy na hnanou nápravu, v případě aut s pohonem všech kol pak na zadní nápravu.

Foto: Pewag

Sněhové řetězy patří vždy na hnací nápravu. Už jsme viděli i případy zadokolek s nasazenými řetězy na přední nápravě...

Čelovka

Usmíváte se? V zimě se stmívá už po čtvrté hodině a riziko, že se dostanete do nějakých problémů už za tmy je abnormálně vysoké, ostatně statistiky hovoří, že sedmdesát procent všech problémů s autem se stane po setmění. Volné ruce a dobrá viditelnost jsou pak dvě nejdůležitější věci a je jedno, jestli měníte kolo, nebo nasazujete řetězy, nebo jen hledáte něco v kufru.

Pracovní rukavice

Skoro při všem, co budete dělat kolem auta, se ušpiníte. A když to bude v zimě, tak vám bude ještě zkřehnou ruce. Pracovní rukavice nezaberou žádné místo, nic neváží, ale mohou vám opravdu pomoci.

Startovací kabely nebo startovací stanice

Může se vám stát, že baterka, která není v dobrém technickém stavu, v autě umře ze dne na den. Natož, když auto necháte stát delší dobu na mraze. Startovací kabely můžete koupit za pár stovek na každé pumpě, ale nešetřete a kupte ty s co největším průměrem, s nimi je startování snazší. Červený kabel připojte k plusu vybité baterie, pak k plusu nabité baterie, ideálně aby u druhého auta běžel motor. Černý kabel připojte k minusu nabité baterie, a pak ho připojte na kostru startovaného auta - většina vozidel už má vhodné místo označené a dobře přístupné, podívejte se do manuálu. Odpojení pak proveďte v opačném pořadí. „Anebo si pořiďte cestovní startovací stanici s dostatečnou kapacitou - s ní také spolehlivě nastartujete a nepotřebujete k tomu druhé auto. Navíc vám poslouží i jako powerbanka,” radí Michal Knor ze společnosti Auto Kelly.

Teplá deka

Nevíme, co vás napadlo jako první, ale hodí se, nejen když budete měnit kolo. V zimě stačí jen pár minut na to, aby interiér auta vychladl, a když budete čekat na pomoc, nebo třeba na policii po srážce se zvířetem, budete za ni vděčni. Stačí proražený chladič, nebo třeba problém s elektronikou, aby se motor zastavil, a vy budete bez topení… V případě, že se dostanete k dopravní nehodě, použijte deku pro zahřátí zraněného - je to ta nejlepší ochrana proti šoku.

Reklama

Načítám