Hlavní obsah

52 let a 720 000 kilometrů spolu – Kathleen a její VW Brouk

Foto: Volkswagen USA

52 let stará „Annie“ po návratu z ozdravné kúry vypadá jako nová. Vlastně vypadá lépe než nová...

„S auty nemůžete zacházet jako s lidmi – auta potřebují lásku,“ poznamenal trefně kdysi jistý Walter Röhrl. Kathleen Brooks ho nejspíš ani neznala, ale se svým milovaným Broukem zacházela přesně podle tohoto pravidla. Společně prožily úžasně barvitých 52 let a najezdily více než půl milionu kilometrů, společně zestárly. A americký Volkswagen se za loajalitu majitelky a oddanou službu auta náležitě odvděčil – kompletně ho pro ni zrenovoval.

Článek

Kathleen Brooksové bylo v prosince roce 1966, kdy si koupila své nové auto, pouhých 21 let. A byla to láska na první pohled, svému červenému broukovi dala jméno „Annie“. Po neuvěřitelných 52 letech ho stále má. Annie byla po jejím boku v době manželství i po rozvodu, když si kupovala dům, střídala zaměstnání i startovala vlastní podnikání. Byla s ní i v době, kdy Kathleen bojovala s rakovinou a třikrát se jí dokázala vzepřít, proto teď dál pomáhá pacientkám s rakovinou prsu.

Za roky společného života najezdily neuvěřitelných 720 000 kilometrů (450 000 mil), které se na Annie samozřejmě podepsaly. Kathleen o ní s láskou říká: „Je trochu jako já, do kopce se jí už moc nechce a nejlépe jí je v chladnějším počasí.“ Na žádné dlouhé cesty si ji už netroufá brát, ale nikdy skutečně neuvažovala o tom, že by se Annie zbavila. Možná by si jen přála, kdy byla v trochu lepší formě, jenže na žádné velké opravy neměla nikdy dost peněz…

Když se o tomhle úžasném příběhu dozvěděli lidé a amerického Volkswagenu, rozhodli se majitelku odměnit za její věrnost značce a Annie za roky neúnavné služby. Červeného Brouka odvezli do mexické továrny v Puebla (kde se stavěly poslední vzduchem chlazené Brouky až do roku 2003), dali dohromady tým techniků a auto kompletně zrestaurovali.

Největší bolestí auta byla rez, opravy karoserie, podlahy ale i náprav tak zabraly nejvíc času. Karoserie se pak také dočkala kompletní antikorozní ochrany, plochý čtyřválec 1 600 cm3 prošel kompletní generálkou, má elektronické zapalování a dýchá skrz nový nerezový výfuk, ve všech rozích má teď auto kotoučové brzdy, elektroinstalace je také úplně nová a interiér byl výrazně vylepšen třeba i o rádio s Bluetooth konektivitou. Dokonce si dali tu práci, že do čalounění opěradel vyšili jména „Kathleen“ a „Annie“. Poslední tečkou byl nový lak v původní červené. Na autě pracovalo 60 techniků po dobu 11 měsíců, 40 % dílů zcela vyměnili a dalších 357 jich zrestaurovali. Annie teď vypadá lépe, než když sjela z výrobní linky.

Dokážete si asi představit úžas Kathleen, když se její milované auto vrátilo z ozdravné kúry – sotva svou celoživotní přítelkyni dokázala poznat. Štěstí z ní přímo zářilo…

Takže takový je příběh jednoho z celkově vyrobených 21 529 464 kusů VW Brouk. Vsadíme se, že ostatní byly neméně zajímavé, ale málokterý má takhle krásný konec. Vlastně žádný konec! Kathleen si bude Annie užívat, dokud to půjde, a bezpochyby spolu najezdí ještě pěkných pár (desítek/stovek) tisíc mil. A to je prostě báječné. Tak nezapomeňte – auta potřebují lásku.

Reklama

Související témata:
Načítám