Hlavní obsah

50 let zapomenutý Mercedes 300SL Gullwing znovu nalezen

Foto: Mercedes-Benz Classic

Nalezený Mercedes 300SL Gullwing

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po nějaké době tu máme dalšího stodolového nalezence, ovšem tentokrát jde o opravdovou lahůdku. Mercedes do aukce vypustí 50 let ztracený a nedávno nalezený Mercedes 300SL Gullwing z roku 1954. Vůz je původním stavu – jediné, co je jinak, je barva karoserie. Nové lakování si ale moc neužil. Nikdy s ním nevyjel.

Článek

Pokud byste v automobilovém světě hledali nějakou opravdovou legendu, nebude to původní Ford Mustang a ani Porsche 911. Ano, oba tyto modely jsou dnes sice legendární, ale mají i jisté historické omezení. Když vstoupily na trh, nevyvolaly tak bouřlivé a nadšené reakce jako právě Gullwing. Ke své oblíbenosti došly až časem, zatímco Mercedes zmiňovaným modelem rozpoutal hotové pozdvižení. Na světlo světa ho přivedl v roce 1954 a kromě velmi zajímavých tvarů karoserie a skvělými jízdními vlastnostmi zaujal hlavně dveřmi, které se otevíraly směrem nahoru.

Vypadají jako racčí křídla, proto také to označení Gullwing. Podobný úspěch zaznamenala verze roadster, která byla vyráběna od roku 1957 až do roku 1963. Tu si, ostatně stejně jako třeba Porsche 356 Speedster, oblíbily hlavně celebrity. Mimochodem, to velmi specifické otevírání dveří nebylo na tomto modelu použito tak úplně kvůli designu. Šlo o to, že Mercedes pro tento model zvolil lehký, ale složitě udělaný trubkový rám, který prakticky nedovoloval použití standardních dveří. Ve výsledku je to ale dobře, protože dveře s panty umístěnými na střeše jsou jednou z dokonalých výlučností, kterou žádný jiný automobil nenabídne.

Není se co divit, že si i samotný Mercedes těchto svých modelů velmi cení a po těch ztracených aktivně pátrá. Dokonce na to má v rámci divize Mercedes-Benz Classic celý tým lidí. Jejich prací je hledat ztracené kusy, kupovat je, někdy následně restaurovat, a pak prodávat bohatým sběratelům nebo je uchovávat v muzeu. A tento tým si před několika málo týdny připsal velký úspěch, když našel 50 let ztracený Gullwing. První stopa je zavedla do Miami, kam byl vůz jako nový prodán. Po pár letech se ale ztratil a nebyl nikde k nalezení. Ovšem u Mercedesu pracují profesionálové, takže po několika měsících pátrání nakonec auto našli.

Ovšem sami nečekali, co najdou. Auto je totiž v naprosto původním stavu, včetně originálních pneumatik z roku výroby. Ačkoliv ale měla jeho karoserie původně modrou barvu, v současném nalezeném stavu nemá barvu prakticky žádnou. Původní majitel totiž auto nechal obrousit s tím, že ho následně přelakuje. K tomu už i došlo, přičemž volba padla na krémový odstín bílé nebo možná béžové. Po tolika letech těžko říct. S novým lakem ale auto nakonec nikdy nevyjelo.

Tento krásný kousek v původním stavu nabídne Mercedes v aukci v rámci jedinečné přehlídky Amelia Island Concours d’Elegance, která proběhne za pár týdnů na Floridě. Cena zatím není známa, ale drobné to bohužel pro nás, běžné smrtelníky, nebudou.

Reklama

Související témata:
Načítám