Hlavní obsah

5 věcí, které nejen v zimě děláme za volantem špatně

Foto: Flickr

Zima za volantem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posledních pár dnů to u nás konečně začíná vypadat jako v zimě. Sněhu z oblohy padá stále víc, a protože padají i teploty, hned tak o něj nepřijdeme. To s sebou ale hlavně pro řidiče nese řadu úskalí a problémů. Těchto 5 chyb totiž za volantem dělá skoro každý a stěžuje tak cestu sobě, ale i ostatním.

Článek

Občas máme pocit, že s prvním sněhem jako kdyby někteří nechali zdravý rozum doma. Pak se nemůžeme divit, že i při napadnutých 3 centimetrech vznikají kolony, zácpy a dopravní kolapsy. Na těchto 5 věcí je podle nás v zimě potřeba klást větší důraz a pokud možno na ně nezapomínat.

1. Pozor na to, co máte na sobě

Ne, neřešíme to, jestli máte ten prima vánoční svetr od tety nebo tlusté ponožky od babičky. Spíše si dejte pozor, kolik toho na sobě v zimě za volantem máte. Pokud jste na sebe naskládali tričko, huňatý svetr, a ještě teplou zimní bundu, nebude se vám řídit moc dobře. Po pár kilometrech vám začne být horko, což začnete řešit svlékáním za jízdy. Tak takto opravdu ne. Za volant sedejte v takovém oděvu, ať se můžete pohodlně hýbat. Pozor dejte i na obutí. V pohorkách nebo sněhulích nebudete mít na pedálech žádný cit a ani to pohodě, plynulosti a bezpečnosti při jízdě zrovna dvakrát nepřidá.

2. Úklid především

Tím úklidem myslíme opravdu důkladné ometení auta a oškrábání všech oken od námrazy. Myslíte, že vám postačí jen malý průzor v čelním okně a na zbytek stačí počkat, až rozmrzne? A jak pak chcete vidět chodce, který jde po krajnici? Myslíte, že stačí oškrábat čelní okno a vyrazit? A co ta boční, přes která se díváte do zrcátek? O sněhové čepici na střeše asi nic říkat nemusíme, ale prosíme, abyste ji důkladně odstraňovali. Sníh pak nebude ohrožovat ty, co jedou za vámi nebo přímo vás, když zabrzdíte a jeho zbytky vám sjedou na čelní okno, takže vůbec neuvidíte, co se kolem vás děje.

3. Ohřejte motor

Hlavně v zimě dostávají naše auta pořádně zabrat. Pokud parkujete ve vytápěné garáži, tento bod se vás až tolik netýká. Ovšem většina z nás parkuje venku, a tak je dobré hlavně v zimě myslet na to, že motor, všechny jeho části a kapaliny se musí ohřát na provozní teplotu. Pokud chcete mít vašeho plechového miláčka i příští zimu, dejte mu pár kilometrů, při kterých nebudete točit více než 2500 otáček za minutu na to, aby se ohřál. A pozor, ukazatel teploty vody nic moc neznamená. Nezapomeňte, že auto má také olej, který se ohřívá déle než voda. A tohle neplatí jen pro přeplňované agregáty, věřte nám.

4. Nejezděte jako v létě

Vyhnout se na poslední chvíli kanálu nebo díře v silnici? Proč ne, ale v zimě to raději nezkoušejte. Ano, je hrozné kolem trefit díru a doufat, že jste neprorazili pneumatiku nebo dokonce nezničili disk. Ale pokud se díře v zimních měsících chcete vyhnout, riskujete mnohem víc. Případný smyk totiž na sebe nenechá dlouho čekat a svodidla nebo ostatní účastníci provozu bývají až nebezpečně blízko. V zimě mějte opravdu oči ve střehu a hodně předvídejte. Všímejte si toho, jestli v některém místě třeba nebrzdí auta před vámi, pak tam můžete čekat nějaký problém a být na něj včas připraveni.

Ukázka toho, jak to v zimě za volantem opravdu vypadat nemá:

5. Vnímejte dopravní značení a poslouchejte zprávy

Posledních pár dnů na některých místech Česka opravdu vydatně sněží, a tak policisté a silničáři apelují na řidiče, aby do nejzasněženějších oblastí ani nejezdili.  Ale je to jako házení hrachu na zeď. Nikdo vás nechce takovým oznámením omezovat, ale nezapomínejte na to, že policisté, hasiči, ale i silničáři mají na práci jiné věci, než vás vytahovat ze závějí v místech, kam víte, že byste neměli vyrážet. Dívejte se i na dopravní značení. Pokud je někde značka, která upozorňuje na nutnost použití sněhových řetězů, není tam jen tak pro legraci.

Souhlasíte s naším výběrem? A máte i vy nějaké tipy, jak si zimu za volantem užít a jak ji přežít? Dejte nám vědět v komentářích.

Reklama

Související témata:
Načítám