Hlavní obsah

5 nejlepších aut, která se našla zaprášená ve stodolách

Foto: 2newatlas.com

Desítky klasických zapomenutých veteránů

Posledních pár let bylo hodně bohatých na nálezy zajímavých, luxusních nebo alespoň hodně starých aut. Všechny ty nálezy mají něco společného, čímž je náhoda. Ačkoliv se pátráním po takto odložených autech několik lidí zabývá na plný úvazek, vždy potřebují hlavně to štěstí, aby něco našli.

Článek

Představte si, že se jdete projít do lesa, kde narazíte na starou a notně rozpadlou budovu. Zvědavost vám nedá, nakouknete dovnitř a pod různým harampádím najdete něco, co připomíná auto. Po odstranění toho největšího svinčíku zjistíte, že jde třeba o druhé vyrobené Porsche v historii. Ano, i takto ty nálezy občas probíhají. Našli jsme pro vás rovných pět takových, které nás zaujaly nejvíce.

1. Mercedes-Benz 190SL

Nález jednoho hodně ošuntělého, ale velmi zachovalého mercedesu má na svém kontě muž jménem Michael Potiker. Ten se jednoho dne šel se svým otcem projít po okolí bydliště. Jedna z garáží v sousedství byla pootevřená a v ní si všiml kousku lesklého chromu. Odvážil se nakouknout, ale viděl jen spousty starých krámů, pod kterými ovšem něco bylo. Zaklepal tedy na dveře domu. Otevřela mu starší paní, bývala zdravotní sestra, které se zeptal, co má v garáži. Dle jejích slov jen nepořádek a kus starého auta po manželovi. Michael ji požádal, jestli by se na to mohl podívat, ona souhlasila a pak už to jelo. Tím kusem auta byl celý, poněkud zašlý, ale jinak vcelku zachovalý Mercedes. Michael ho od dotyčné koupil a přestavěl ho na repliku závodního speciálu.

2. Desítky klasických super veteránů

Najít jedno zapomenuté auto se rovná výhře v loterii. Najít jich rovnou 60 pak může leckoho klidně položit. Ale přesně to se před nějakou dobou stalo jednomu z pracovníků aukční síně se starožitnostmi. Byl povolán do starého domu, kam ho pozvali dědici po zemřelém, který byl původním majitelem domu. Ovšem ani pozůstalá rodina neměla tušení, že v jedné ze stodol je schovaných 60 zaprášených, ale nádherných aut Ferrari, Maserati nebo Bugatti. Cena celé sbírky nebyla uveřejněna, ale jen dvě auta ze sbírky, Ferrari 250 GT California Spider a extrémně vzácné Maserati A6G 2000 Berlinetta Grand Sport Frua, měla hodnotu přes 17 milionů dolarů.

3. Zapomenutý majetek

Tak tomu se říká roztržitost. Jistý Jack, který nikdy médiím neprozradil své příjmení, se v roce 1972 přestěhoval do Wisconsinu v Texasu. Vzal si s sebou už tehdy dost neuvěřitelná auta. Byly jimi Cadillac 370B V12 Victoria Vert z roku 1932, mimochodem jeden ze čtyř, který má pod kapotou V12, Cadillac Series 90 V16 Fleetwood Limo z roku 1938, který původně vlastnil zakladatel žvýkačkového impéria Wrigley, REO Model G Boattail Roadster/Sedan z roku 1908, Milburn Electric Model 27L z roku 1923 a Kozy Coach Travel Trailer z roku 1937. Už v té době šlo o fantastickou sbírku, takový svatý Grál mezi sbírkami. Ovšem Jack na ni zapomněl. No, čtete správně. Prostě ta auta uklidil do garáže a tam zůstala 40 let. Pak na ně při úklidu znovu narazil a prý byl sám překvapen, jak na ta auta mohl zapomenout. Přizval si k nim specialisty z aukčního domu Motostalgia Auctions, se kterými to prý málem seklo. Celková hodnota těchto zapomenutých skvostů totiž v době nálezu byla přes 150 milionů Kč.

4. Ferrari 250 GTO, kterým pohrdali

Tohle je smutný příběh. Krásné a dnes velmi drahé 250 GTO koupil v roce 1972 jakýsi Joe Korton. Auto nebylo v úplně dobrém stavu, chtělo dát trošku do pořádku, ovšem Joe to neudělal. Místo toho ho prostě zaparkoval na dvorku, kde ho nechal hnít dlouhých 14 let. Děti si z něj udělaly prolézačku a postupně ho zdemolovaly. Auta si všimli jeho sousedé, kteří ho několikrát prosili, ať zajímavě působící relikvii nenechá dál takto chátrat, ale Joe je neposlouchal. Zbytky auta od něj nakonec po dlouhém přesvědčování koupil tamní Ferrari klub, který ho dal dohromady a následně prodal v aukci švýcarskému sběrateli za v přepočtu stovky milionů korun.

Foto: FerrariLife

Ferrari 250 GTO

5. Ztracené Lamborghini Miura P400S

Nakonec si povíme příběh o jednom Lamborghini Miura P400S, které už se jednou našlo, ale zase ztratilo. Začneme tím, že jeho majitelem byl zpěvák, přezdívaný řecký Elvis, jménem Stamatis Kokotas. Je nám jasné, že se teď chechtáte, ale v Řecku jde o vcelku obvyklé příjmení. Opravdu! Ve své době byl v Řecku velkou hvězdou, kterou milovali jak fanoušci, tak také slavné osobnosti a boháči. Mezi nimi byl i Aristoteles „Ari“ Onassis, řecký rejdař a miliardář, jeden z nejslavnějších a nejbohatších Řeků 20. století. Ano, ten Onassis, který si v roce 1968 vzal Jacqueline Kennedy, vdovu po americkém prezidentovi Johnu F. Kennedym. Právě ten dal Stamatisovi to krásné Lamborghini darem, ale dlouho si ho neužil.

Foto: Motor1

Lamborghini Miura P400S

Po pár měsících totiž autu, jak už to tak u italských supersportů bývá, shořel motor. Proto ho majitel odstavil do garáží hotelu Hilton v Aténách, kde zůstalo až do roku 2004, kdy se v řecké metropoli konaly olympijské hry, a proto bylo auto z garáží přesunuto a nabídnuto v aukci. Ovšem žádný zájemce nechtěl akceptovat vyvolávací sumu a auto se neprodalo. Pak se znovu objevilo v aukci v roce 2012, kdy mělo být vydraženo. A od té doby o něm nikdo neví. Tak uvidíme, možná se za pár let někde objeví jako další zaprášený nález.

Reklama

Související témata:
Načítám