Hlavní obsah

5 důvodů, proč o víkendu vyrazit do Mostu na závody NASCAR

Foto: NASCAR Whelen Euro Series / Stephane Azemard

Pokud máte závody NASCAR zafixované v paměti jako nudné kroužení po oválu, tak pro vás máme velké překvapení: Vůbec to není nuda, neboť tyhle speciály NASCAR umí zatáčet i doprava! Pokud nám nevěříte, měli byste to vidět naživo, protože jinou příležitost už v ČR nedostanete.

Článek

Již tento víkend (v sobotu 29. a neděli 30. 6. 2019) přivítá mostecký autodrom závodní sérii NASCAR Whelen Euroseries, jedinou závodní sérii NASCAR mimo severoamerický kontinent. Určitě sami dobře víte, že závody NASCAR mají své hluboké kořeny v pašování alkoholu za dob prohibice, ale postupně se rychlá auta přestěhovala na uzavřené závodní tratě a v roce 1948 vznikl oficiální šampionát.

Americký NASCAR se jezdí primárně na tratích ve tvaru oválu a fascinuje miliony diváků díky vysokým rychlostem, těsným soubojům špičkových jezdců, nevyzpytatelnému vývoji a samozřejmě i efektním hromadným bouračkám. V Evropě se závody těchto speciálů jezdí od roku 2009 a mají trochu odlišnou podobu. Za dekádu své existence si stihly vybudovat vysokou reputaci, která přitáhla hvězdné piloty z celého světa. Proč? Pojďme se na to podívat…

1. Všichni mají stejná auta

Tzv. Stock Car má jednotný recept: trubkový rám, motor Chevrolet 5,8 V8 s výkonem 450 koní, manuální čtyřstupňová převodovka. Jediné, co se liší, je designové provedení univerzální karbonové karoserie. Na výběr jsou modely Chevrolet SS nebo Camaro, případně Ford Mustang, ale nejde o nic víc než polepy a pár kosmetických detailů. Techniku tak mají všichni jezdci stejnou a jediné, co je může zrychlit před konkurencí, jsou schopnosti pilota.

2. Závodění v ryzí formě

Technika je shodná a rozhodně není nijak sofistikovaná – motor je poctivá atmosféra, řazení má klasickou „H“ kulisu a elektronická pomoc tu neexistuje. Řidič to tak má pouze ve svých rukách a je čistě na něm, co ze svého auta vymáčkne. To je v přetechnizovaném závodním světě příjemné osvěžení…

3. Nádherné tratě plné zatáček

Zapomeňte na americké ovály, v Evropě se zatáčí nejen doleva, ale taky doprava. V kalendáři jsou slavné tratě ve Valencii, Franciacortě, Brands Hatch, Hockenheimu nebo Zolderu. A dokonce i na jeden ovál dojde – ten je postavený poblíž holandského městečka Venray. Okruh dlouhý 4,2 kilometru v Mostě se v téhle společnosti vůbec neztratí, protože kombinuje dlouhou cílovou rovinku zakončenou zákeřnou šikanou s ostrými i táhlými zatáčkami. Schopnosti vozů, a hlavně jejich pilotů, tak prověří až na dřeň. Pro diváky je ale důležitější, že na velkou část tratě lze snadno vidět.

4. Špičkoví jezdci

Evropská série NASCAR se letos může pochlubit několika zvučnými jmény. Největšími hvězdami jsou šampion nejvyšší americké ligy NASCAR z roku 2000 Bobby Labonte, kanadský šampion F1 Jacques Villeneuve či zkušená německá vítězka závodu DTM Ellen Lohr. Průběžnému pořadí ale vládnou docela jiná jména, každý závod je tak naprosto vyrovnaná bitva bez jasných favoritů. Jediným českým zástupcem ve startovním poli jezdců je Martin Doubek, který si na domácí půdě brousí zuby na příčky nejvyšší.

5. K vidění toho bude MNOHEM víc!

Závody NASCAR jsou hlavní hvězdou závodního víkendu na mosteckém autodromu, atraktivní podívané však bude mnohem víc! Součástí programu jsou také souboje historických vozů, a to včetně monopostů excelujících v minulém století na věhlasných světových okruzích. Diváci se tak mohou těšit na série FIA Lurani Trophy (historické formule Junior), Triumph Competition & British HTGT (klasické roadstery Triumph, Morgan a MG), HAIGO – cestovní vozy a formule (formule Easter a Mondial a vozy Škoda 130 R, Žiguli, Lada Samara, Zastava a další), DMV Formel Vau (monoposty s technikou VW Brouk), AFR Pokal (Formule 3 a Formule Renault) a Kampf der Zwerge (historické automobily s obsahem motoru do 1 300 cm3). Na tribunách se tedy rozhodně nebudete nudit, na své si přijde každý fanoušek závodních aut.

Závodní víkend v Mostě
KD?Pátek 28. až neděle 30. 6. 2019
KDE?Autodrom Most
V KOLIK?8:00 - 18:30
CENA VSTUPU
Dospělí - předprodej do 26.6. v 10:00290 Kč
Dospělí - na místě390 Kč
Dítě do 17 let90 Kč (do 130 cm zdarma)
Více INFOhttps://www.autodrom-most.cz

Reklama

Související témata:
Načítám