Hlavní obsah

30 historických Jaguarů nalezeno opuštěných ve skleníku

Foto: Beaulieu Garage

S nálezy zapomenutých veteránů v rozpadlých kůlnách se v poslední době po celém světě roztrhl pytel – své poklady vydávají v různém stavu i různém počtu. Tento nález přehlížené soukromé sbírky je ale výjimečný. Jednak proto, že čítá více než třicet úžasných aut. A za druhé proto, že vlastně vůbec nešlo o stodolu.

Článek

Největší problém dlouhodobého skladování aut ve stodolách je vlhkost, která si najde cestu všude a rozežere auto za pouhých pár let. Pak jsou tu myši a další havěť, o všelijakém odloženém harampádí ani nemluvě. Ale upřímně, skleník je ještě horší – spousta světla a tepla spolehlivě zničí lak i všechny citlivější součástky, vysoká vlhkost zabije zbytek.

Takže i když více než tři desítky historických Jaguárů uložené ve skleníku byly uchráněny před útokem živlů, nebyly zcela ochráněny před poškozením. Ani přehozené plachty to nezachránily. Což je pořádná škoda, protože mezi třemi desítkami veteránů nalezených v soukromé sbírce v britském městě Beaulie byla řada opravdových skvostů. Hned několik z nich byly slavné E-Type, konkrétně rané elegantní modely z 60. let, další byl například nádherný bílý roadster XK150 3,8 Litre Drop Head Coupe s červeným interiérem, který už Beaulieu Garage, odborníci na klasické vozy a momentální správci sbírky, nabídli k prodeji s cenovkou 40 000 liber (1,2 milionu korun).

Ale jak už jste asi pochopili, stav nalezených vozů není právě výstavní. Některé půjdou relativně snadno zrestaurovat, jiné budou vyžadovat dlouhodobější pozornost (a kupu peněz), ty nejzuboženější se alespoň stanou dárci orgánu pro své šťastnější bratry.

Ve sbírce toho bylo tolik, že lidé od Beaulieu Garage strávili týden odvozem aut a dílů a jejich probíráním. Vše použitelné se bude v průběhu následujících dnů a týdnů objevovat na jejich stránkách k prodeji, takže pokud máte zájem o historický Jaguar a zároveň se nebojíte (většího nebo menšího) restauračního projektu, určitě je začněte pozorně sledovat.

Reklama

Související témata:
Načítám