Hlavní obsah

15 nejdůležitějších automobilových novinek roku 2020

Foto: Garáž.cz

Asi vás nepřekvapí, že i příští rok bude především ve znamení elektromobilů a SUV, mezi nimi se však najde stále dost konvenčních automobilů poháněných spalovacími motory. Vybrali jsme pro vás 15 těch zcela nejdůležitějších novinek, které zásadně zamíchají kartami automobilového trhu.

Článek

1. Audi A3

Jako každý rok, i na ten letošní si Audi připravilo záplavu nových modelů (vedle již dříve oznámených RS6 Avant, RS7 Sportback nebo RS Q8 dorazí ještě elektrický crossover Q4 e-tron a faceliftované SUV Q5). Tím nejdůležitějším bude hatchback A3, který představí techniku nedávno představené osmé generace Golfu v korporátním sáčku podle nejlepšího střihu Audi. Už teď je to zaručený prodejní hit.

Foto: Motor1.com

Sázka na jistotu, tohle auto se prostě prodávat bude

2. Alfa Romeo Tonale

Kompaktní crossover Tonale je pro automobilku Alfa Romeo naprosto klíčovým modelem, na jehož obchodním úspěchu z části záleží budoucnost celé firmy. Naštěstí má Tonale dobře našlápnuto díky zcela okouzlujícímu designu, který umí jen Italové. Pokud bude mít také dostatečně kvalitní interiér odpovídající prémiové cenovce a uchová si sportovní jiskru, měl by jít na dračku.

Foto: Alfa Romeo

Tonale bude rozhodně nejhezčí prémiový crossover. Bude se ale také dobře prodávat?

3. BMW M3

V Mnichově chystají opožděnou dodávku elektrických modelů (SUV iX3 a sedan i4), ale my se mnohem víc těšíme na šesté pokračování sportovní legendy jménem M3 (a kupé M4). Máme slíbený přeplňovaný šestiválec s výkonem přes 500 koní, který přes automatickou převodovku bude pohánět všechna čtyři kola. Myslelo se ale i na opravdové řidiče, takže se můžeme těšit i na čistou zadokolku s manuálem. Doriftooo!

Foto: Kolesa.ru

Masivní výkon, brutální dynamika a strhující rychlost... a obrovské ledvinky, s tím se musíte smířit

4. Ford Bronco

Zatímco se v Evropě můžeme těšit na menší Pumu a větší Kugu, v zámoří se nemůžou dočkat pokračování další legendy s modrým oválem ve znaku. Bronco je stejnou ikonou jako Wrangler (nejnovější generace přišla loni), G-Wagen (také loňská novinka) nebo Defender (ten dorazí na trh letos), všichni jsou proto nesmírně zvědaví, jak důstojně Ford naloží s jeho historickým odkazem.

Foto: Ford

Ford má rozhodně na co navazovat. Teď jen aby to nepohnojil...

5. Jaguar XJ

Minulá generace XJ byla první vlnou nového designového směru Jaguaru a od té, která se ukáže letos, čekáme totéž. Vlastně toho čekáme ještě víc – bude totiž elektrifikovaná. Jaguar vezme moderní techniku I-Pace a schová ji do karoserie elegantního sedanu. Očekávání jsou tedy vysoká! Bez zajímavosti není ani to, že tato platforma poslouží jako základ prvnímu silničnímu modelu Range Roveru.

Foto: CAR Magazine UK

Co se stane, když smícháte elegantní sportovní limuzínu s elektrickým pohonem? To se dozvíme už za pár měsíců

6. Lexus LC F a kabrio

Jedno z nejkrásnějších aut současnosti odhodí svršky a stane se ještě neodolatelnějším – Lexus již před časem potvrdil, že své skvostné gran turismo LC vyrobí ve verzi kabrio. Vedle toho však připravuje i ostrou verzi LC F poháněnou dvakrát přeplňovaným osmiválcem s výkonem kolem 600 koní! Kterou byste si vybrali vy?

Foto: Lexus

Ruku na srdce, víte o krásnějším novém autu?

7. Hyundai 45

Šokující koncept elektrického crossoveru, který Hyundai představil na loňském autosalonu ve Frankfurtu, se letos dočká sériové verze. Jeho tvary předznamenávají nový designový směr celé značky a jeho pokroková technika (800 V) ho zařadí k naprosté technologické špičce. Ty nejvyšší ambice korejské automobilky ztělesněné v jediném autě.

Foto: Hyundai

Progresivní design a nejmodernější technologie – tak se chce Hyundai prezentovat i v budoucnu a sériová verze konceptu „45“ bude vlajkovou lodí

8. Mercedes-Benz EQS

Mercedes už intenzivně finišuje přípravy sedmé generace své luxusní legendy jménem třída S. Ta se však tentokrát představí i v čistě elektrické verzi EQS, jejíž koncept byl k vidění loni ve Frankfurtu. A vypadal jako kosmická loď. Luxusní, vytříbená a elegantní kosmická loď, kterou byste chtěli překonávat galaxie. Vyhlídkové plavby napříč Evropou by pro ni tedy měly být hračkou…

Foto: Mercedes-Benz

Tohle sci-fi se již letos stane realitou

9. Opel Mokka X

Konkurence mezi kompaktními crossovery už stihla vytasit své nejostřejší zbraně (Renault má nový Captur a Peugeot představil 2008), teď je čas, aby i Opel ukázal, co umí. Mokka X patřila k nejprodávanějším autům v segmentu a od nové generace postavené na základech Peugeotu 2008 neočekává Opel nic menšího než útok na vrchol. Pomoci by mu k tomu měla i čistě elektrická verze.

Foto: Motor1.com

Vystoupá tentokrát Mokka X až na vrchol prodejního žebříčku? Opel věří, že ano

10. Porsche 911 GT3

Poslední bašta pravých řidičů přijíždí v další generaci, modernější, ale upečené podle klasického receptu – atmosféricky plněný plochý šestiválec s výkonem přes 500 koní, který točí až do nesmyslu, manuální převodovka a pohon zadních kol. A k tomu kouzla německých inženýrů se zkušenostmi z motorsportu. Z amatérských řidičů udělá machry a z profíků bohy. A komu to bude málo, dočká se ještě ostřejší verze RS naladěné na celodenní drcení Nürburgringu. Jestli se těšíme? Za svezení bychom upsali duši ďáblu!

Foto: CAR Magazine UK

GT3 poznáte podle obrovského křídla na zádi. Nic víc z ní totiž ani neuvidíte, když na plný plyn proletí kolem

11. Rolls-Royce Ghost

Kritici se mu zpočátku smáli, že jde jen o předražené sedmičkové BMW (obě auta měla stejnou platformu), ale každý, kdo si do Ghostu aspoň sedl nebo se s ním dokonce svezl, poznal, že jde o pravý Rolls-Royce. Není divu, že se rychle stal nejprodávanějším modelem značky. Druhá generace půjde ve stejných stopách, ale nabídne ještě víc uklidňujícího pohodlí, rozmazlujícího luxusu a vytříbené elegance. Povinnost pro všechny milionáře, co mají vkus.

Foto: Rolls-Royce

Prvnímu Ghostu se zprvu sice smáli, ale on si svými kvalitami rychle zjednal respekt

12. Seat Leon

Další variantou osvědčeného Golfu je Seat Leon, dynamicky vypadající a atleticky jezdící hatchback, který ale myslí i na praktickou stránku věci. Nová generace slibuje kromě úspornějších motorů (včetně hybridní verze) a moderních asistenčních systémů také nový infotainment, který má přinést výrazně lepší uživatelský zážitek. Jsme zvědaví! Vedle Leonu bude důležitou novinkou Seatu také model El Born, španělská verze elektrického VW ID.3.

Foto: Auto Bild

Golf na španělský způsob – pohlednější, sportovnější a dostupnější

13. Škoda elektromobil

Rok 2020 se u domácí Škody ponese především ve znamení nové Octavie, kterou budete za chvíli vídat na každém rohu. Velmi důležitou novinkou však bude i sériová verze konceptu Vision E, tedy elektrického crossoveru. Po spíše testovacím Citigo-e iV půjde o první plnohodnotný elektromobil s okřídleným šípem ve znaku. Stane se z něj prodejní hit?

Foto: Škoda

Sériová podoba nového elektromobilu se má vizuálně hodně blížit konceptu Vision E

14. Toyota Yaris GR4

Pojem „kapesní raketa“ dostane s Yarisem GR4 zcela nový význam. Toyota chce totiž navázat na své úspěchy ve světě rallye a do miniaturní karoserie silničního modelu nacpe přeplňovaný motor s výkonem minimálně 250 koní, a hlavně plnohodnotný pohon všech kol. Tommi Mäkinen, legendární závodník a současný šéf závodního týmu Toyoty, se s ním již svezl a byl velmi spokojený!

Foto: Toyota

Zkušenosti ze závodů rallye přetavené do silniční podoby. Moc se těšíme na svezení!

15. Volkswagen ID.4

VW bude v příštím roce teprve uvádět osmý Golf a jeho elektrického bráchu ID.3 na trh, ale zezadu se na ně už tlačí další novinky ve výrobním programu – především crossover ID.4, nový člen rozšiřující se rodiny elektrických lidových vozů. Bude pochopitelně založený na elektrické platformě MEB a designově by měl vycházet z konceptu ID Crozz, ačkoliv nepůjde o módní SUV-kupé.

Foto: Volkswagen

Volkswagen vsadil na elektromobilitu všechno a prodejní úspěch ID.3 a ID.4 je pro jeho plány naprosto klíčový

Bonus: Lotus Evija vs Rimac C_Two vs Tesla Roadster

Rok 2020 se také stane svědkem souboje nejrychlejších elektrických supersportů. Lotus vypustí na silnici novinku Evija, Mate Rimac dokončuje testování produkční verze C_Two a Elon Musk dotáhne do výroby svůj nový Roadster. Všechny slibují výkon kolem 2 000 koní, raketové zrychlení a agilitu, jaké se běžná auta nemohou vyrovnat. Jenže který z nich bude nejlepší? A dokáže elektrický pohon přinést stejné vzrušení jako hřmotný spalovací motor?

Na jakou novinku roku 2020 se těšíte nejvíc?
Audi A3
3,9 %
Alfa Romeo Tonale
21,2 %
BMW M3
5 %
Ford Bronco
3,5 %
Jaguar XJ
2,4 %
Lexus LC
2,2 %
Hyundai 45
10,1 %
Mercedes-Benz EQS
8,1 %
Opel Mokka X
2,7 %
Porsche 911 GT3
3,3 %
Rolls-Royce Ghost
1,4 %
Seat Leon
4 %
Škoda elektromobil
24,6 %
Toyota Yaris GR4
5,5 %
Volkswagen ID.4
2,1 %
Celkem hlasovalo 3078 čtenářů.

Reklama

Načítám