Hlavní obsah

11 generací Toyoty Corolly ukazuje vývoj automobilů

Foto: Budget Direct

Toyota Corolla je absolutní evergreen. Zrodila se již v roce 1966 a dodnes se jí prodalo více než 45 milionů kusů v 11 různých generacích. Nyní, když na český trh dorazila v pořadí již dvanáctá generace, bychom se měli ohlédnout zpět do historie na dlouhou řadu jejích předchůdců. Odkud Corolla vzešla a kam směřuje…?

Článek

Upřímně, Toyota Corolla není na první pohled nijak převratné auto. Neformovala automobilový svět z pohledu designu, techniky ani výkonů, není to žádný nositel automobilového pokroku. Ale vždy to byl etalon, se kterým se ostatní měřili. Dokonalý exemplář rozumně prostorného, praktického, funkčního, dobře vybaveného, spolehlivého a perfektně zkonstruovaného auta pro obyčejné lidi. Absolutní životní jistota – když jste si šli koupit Corollu, vždycky jste přesně věděli, co dostanete, a že vás v žádném ohledu nezklame.

Pokud vám to nepřijde nijak ohromující, tak to řeknu jinak – za více než padesát let, co se Corolla vyrábí, Toyota nikdy neuklouzla a nevyrobila mizerné auto. Pravda, z Corolly jste si nikdy vyloženě nesedli na zadek, ale všechno, co jste od ní chtěli, zvládla s naprostým přehledem na výborné úrovni. Nikde jí nic nechybělo, nikde nic nepřebývalo. Úžasný příklad vyvážené kontinuity, trvající neuvěřitelných pět dekád (v Evropě máme podobný příklad – Volkswagen Golf –, ale ten se vyrábí o jednu dekádu kratší dobu).

Foto: Budget Direct

Toyota Corolla svými 11 generacemi pokrývá období pěti dekád

Když se proto podíváte na obrázky všech vyrobených generací, snadno můžete pozorovat, jak se automobil vyvíjel od jednoduchého, skoro spartánsky založeného dopravního prostředku až ke komplexnímu, velmi sofistikovanému stroji, který vedle přepravy nabídne i pohodlí, zábavu a technologie, které řidiči usnadňují řízení a ochraňují posádku. Až tady si skutečně uvědomíte, jak moc se automobil v průběhu posledních pěti dekád změnil.

Corolla vznikla v mnoha různých verzích a karosářských variantách – nejznámější je sedan a hatchback, ale bylo tu i praktické kombi nebo lehce elegantní kupé, dokonce došlo na MPV. Pořídit jste si ji mohli s benzinovým motorem, turbodieselem, a dokonce i jako elektrický hybrid. Ať už jste chtěli jakékoliv auto, díky své variabilitě tu pro vás vždycky byla nějaká Corolla.

To vše z ní udělalo nejprodávanější auto na světě již několik let v řadě (na špičce se drží vlastně již od roku 1974!). V roce 1997 také překonala VW Brouk v celkovém počtu prodaných kusů – ten se dostal na „pouhých“ 21,5 milionu vyrobených kusů, Corolla je již na dvojnásobku a její výroba stále utěšeně pokračuje. I když je Toyota Corolla vcelku nenápadné auto, její přínos pro automobilový svět je nepřehlédnutelný a po právu patří k živoucím legendám. A až za pár dekád budou auta autonomně řízená a budou samočinně létat vzduchem, zaručeně mezi nimi bude i jeden model s nápisem Corolla.

Reklama

Načítám