Hlavní obsah

10 zajímavostí z Legend 2019! Co nesmíte minout?

Foto: Martin Jánský

Legendy 2019

Výstaviště v pražských Holešovicích hostí celkem šestý ročník motoristické slavnosti Legendy. Letošek se nese v duchu podtitulu „Made in USA“, prozrazujícího zaměření na americká auta, a my jsme byli na místě, abychom pro vás vybrali to nejlepší. Takže co nesmíte při svojí návštěvě Legend 2019 minout?

Článek

1. Obří výstava amerik

Asi se není čemu divit, že americká auta, slíbená již v podtitulu, vítají návštěvníky hned při průchodu hlavní branou. A je jich tu opravdu ohromná spousta. Po jedné straně se táhne zástup Mustangů všech generací (s nejhojněji zastoupenou generací první) a všude okolo jsou nejrůznější ikonická auta od kabrioletů, přes limuzíny, až po obrovské americké tahače.

2. Ferrari F40

Všichni o něm sní, ale jenom málokdo ho kdy reálně spatřil. Ikonické Ferrari F40 stojí v obklopení modernějších modelů značky, ale té auře, kterou samo vyzařuje, se žádný jiný ani nepřiblíží.

Foto: Martin Jánský

K modle jménem F40 budete mít na Legendách tak blízko, že byste si na ni mohli sáhnout. Nedělejte to!

3. Skutečná Formule 1

Teprve při živém setkání vám dojde, jak neuvěřitelným strojem je monopost z vrcholné soutěže motorsportu. F1 je pozoruhodně velká, designově neskutečně komplikovaná a při bližším ohledání úchvatně propracovaná. Jen málo aut na Legendách budete studovat tak dlouho.

Foto: Martin Jánský

Monopost Toro Rosso je konstruktérskou nádherou, kterou můžete studovat klidně hodiny

4. Nová Supra

Novinku ze stáje Toyoty budete muset chvíli hledat. Stánek japonské automobilky a její centrální stan na dálku hlásá lásku k hybridům a sportovní model se tak trochu „krčí“ v pozadí v rohu. Rozhodně se ale vyplatí jej najít.

Foto: Martin Jánský

Naživo je menší, než byste si tipnuli. A taky hezčí než na fotkách

5. „Sraz“ Bugatti

Jen málokdy se poštěstí vidět na jednom místě dva Veyrony různých provedení a novějšího Chirona mezi nimi. V pavilonu elegance, který je pravděpodobně absolutním vrcholem celé automobilové slavnosti, je toho k vidění mnoho, ale i tak zde mají bájná Bugatti své kouzlo.

Foto: Martin Jánský

Spatřit exkluzivní vozy Bugatti jinde, než na fotkách, je jako vidět jednorožce. Tady jsou vedle sebe hned čtyři...

6. Wankely s wankelem

V sekci japonských aut čeká spousta zajímavostí a třeba zastoupení Miat či Skylinů je zde přímo ohromné, nás ale vzaly za srdce Mazdy s milovaným i nenáviděným motorem, vzniklým podle návrhu Felixe Wankela. Kromě modernějších RX-8 nechyběly ani RX-7 v generacích FC a FD.

Foto: Martin Jánský

Mazdí Wankel třikrát jinak – zleva RX-7 generace FD, RX-7 FC a RX-8

7. Škodovky a fichtl jako bonus

Přímo naproti stánku Garáže, kde se objevuje i závodní Rapid a prakticky nejetý Rapid dovezený z Anglie, se nachází  pozoruhodná spousta Škodovek nejrůznějšího stáří. A za nimi, coby bonus, tyčí se dokonce i pár obstarožních Jaw. Vskutku nevídaná příležitost spatřit minulost československého lidového automobilu na jednom místě.

Foto: Martin Jánský

Na stánku Garáže jsou hned dvě krásné Škodovky. Nenechte si je ujít!

8. Oslavy 100 let Citroënu

Francouzský Citröen letos slaví sté výročí od založení a přímo na Legendách se tak odehrává jedna z oslav. Rozlehlý stánek je proto zavalen „Kachnami“ 2CV, „Bohyněmi“ DS nebo „Francouzským Maserati“ SM. A to je pouze zlomek z výčtu aut, která Citroën na letošní Legendy přivezl.

9. Soutěžní Lancia Stratos

V Pavilonu rychlosti se vedle již zmíněného Ferrari F40 nebo skutečné Formule 1, nachází hlavně spousta supersportů. A mezi nimi vypadá Lancia Stratos strašně maličký. Nenechte se ovšem zmást jeho velikostí – Stratos byl přesně tak veliký, aby mohl dominovat rallye závodům v 70. letech. Tenhle klenot historie motorsportu naživo jen tak nespatříte.

Foto: Martin Jánský

Stratos je naprosto nesporná rallye legenda

10. „Rudé svině“ od Mercedesu

„Rote Sau“, potažmo v překladu „Rudá svině“, se přezdívalo závodnímu sedanu Mercedes 300 SEL 6.8 AMG. Na svou dobu nebývale výkonná limuzína je dodnes vnímána jako monstrózní závoďák a o nedávno představeném AMG GT 4-Door Coupé by se dalo prohlásit, že je takovou „Rote Sau“ moderní doby. A tak nám Mercedes udělal tu radost, že na svém stánku postavil obě auta ve shodném zbarvení pěkně k sobě.

Nezapomeňte, že výstavu Legendy 2019 můžete na pražském Výstavišti v Holešovicích navštívit ještě v sobotu (18.5.) a v neděli (19.5.) – všechny podrobnosti naleznete v našem článku. A když už tam budete, nezapomeňte se zastavit na stánku Garáž.cz – Jakub Rejlek, Jakub Urban a Ondřej Chamilla vás tam rádi uvítají.

Reklama

Načítám