Hlavní obsah

10 osobností Garáž.cz za rok 2019

Foto: Profimedia

Auta nás moc baví, ale snad ještě víc nás fascinují příběhy lidí kolem nich – závodníků, konstruktérů i dobrodruhů. Letos jsme vám takových příběhů přinesli celou řadu, proto si ty nejlepší pojďme připomenout. A spolu s nimi znovu zavzpomínat na legendy automobilového světa, které nás letos bohužel navždy opustily.

Článek

Hvězdy mezi námi

Karel Loprais oslavil 70

Foto: Profimedia /Alexandr Satinský / MAFRA

Přezdívka „Pan Dakar“ je pro Karla Lopraise víc než přiléhavá

Slavný český závodník se nesmazatelně zapsal zlatým písmem do historie závodu Rallye Paříž-Dakar, kde proslavil nejen naši zemi, ale i automobilku Tatra. Nejen díky svým šesti vítězstvím, ale také kvůli svému ukázkovému přístupu a silnému charakteru si získal titul „Pan Dakar“.

Emerson Fittipaldi oslavil 73

Foto: Profimedia

Ty nejrychlejší kotlety na světě zdobily právě Fittipaldiho

Za volantem byl klidný, jezdil s velkým citem k vozu i respektem k ostatním závodníkům, a přesto byl pekelně rychlý. Takže až vám někdo řekne, že řídíte jako Fittipaldi, berte to jako velkou poctu.

Mate Rimac, největší hvězda automobilového průmyslu

Foto: Rimac

Začínal v obyčejné garáži, nyní má největší technologickou firmu v Chorvatsku

Je mladý, je talentovaný a vidí daleko do budoucnosti – Chorvat Mate Rimac začal před pár lety v garáži experimentovat s elektrickým pohonem, a nyní si ho zvou ty největší automobilky světa, aby jim pomohl při přechodu na nový pohon. Nechte se inspirovat příběhem člověka, který se nenechal odradit od cesty za svým snem, a kterému celý automobilový svět padá k nohám.

Nikdy nezapomeneme

Niki Lauda

Foto: Profimedia

Niki byl ve všem naprosto precizní, ale rozhodně to nebyl nudný patron

V květnu jsme se museli naposledy rozloučit se závodnickou legendou, která dvakrát přežila vlastní smrt. Ve Formuli 1 vyhrál nejen tři mistrovské tituly, ale také citelně zprofesionalizoval svůj sport a výrazně přispěl k nadvládě Mercedesu v posledních letech.

Luděk Munzar

Foto: Profimedia

S Paulem Newmanem, kterému propůjčil český hlas, měli společné nejen mistrovské herectví, ale také lásku k autům a závodní vášeň

Další velkou osobností, na kterou již můžeme jen vzpomínat se slzou v oku, je Luděk Munzar – nejen fantastický herec, ale také nadšený pilot, vynikající řidič a závodník. Jeho život byl neuvěřitelně bohatý, byla pro nás čest vám ho aspoň trochu přiblížit.

Ferdinand Piëch

Foto: Volkswagen

Stojí za dostupným Golfem, luxusním Bentley i hyperrychlým Bugatti Veyron

Byl to především Ferdinand Piëch, kdo dokázal vybudovat renomé značky Volkswagen, vytvořit kolem ní nesmírně silný koncern a dotáhnout ho až na královský trůn automobilového průmyslu. Byl to přísný a nekompromisní diktátor, ale také geniální vizionář, prohnaný obchodník a talentovaný konstruktér. Zkrátka šéf k pohledání.

Lee Iacocca

Foto: Dodge

Rozuměl byznysu, ale hlavně miloval rychlá a charismatická auta

Vymyslel ikonický Mustang, dotáhl Ford až k vítězství v Le Mans a zachránil Chrysler, zasloužil se o restaurování Sochy svobody, a dokonce ho navrhovali jako kandidáta na amerického prezidenta. Život Lee Iacoccy byl další z těch příběhů, kterým možná nebudete moci uvěřit, že se vážně stal.

Norman Dewis

Foto: Jaguar

Za volantem Jaguaru se cítil vždy nejlépe. Však tam taky strávil skoro celý život...

Víte, kdo tenkrát dovezl E-Type přes noc z Anglie na autosalon v Ženevě? Kdo více než tři dekády pomáhal vyvíjet nové Jaguary? Kdo v roce 1953 držel rychlostní rekord 270 km/h? Kdo závodil v Le Mans i na Mille Miglia? Ne? Tak to si musíte přečíst medailonek Normana Dewise.

Legendy nikdy neumírají

Ayrton Senna

Foto: Wikimedia/Instituto Ayrton Senna

Ayrton byl ztělesněním ryzí závodnické duše

Letos to bylo právě 25 let, kdy vyhasl život jednoho z největších závodníků historie Formule 1. Fanoušky po celém světě ohromovala nejen jeho fenomenální rychlost, ale hlavně totální oddanost vítězství. Příběh Ayrtona Senny fascinuje i dnes.

Jaroslav Juhan

Foto: Porsche

Díky Juhanovi nese Porsche 911 do dnešních dnů přídomek "Carrera"

Poznal skoro celý svět a nikoho a ničeho se nebál. Díky tomu se stal nejen znalým světoběžníkem, ale také slavným závodníkem a velmi úspěšným podnikatelem. Kéž by se mu za to v jeho rodných Čechách dostalo většího uznání…

Vážení čtenáři, velmi vám děkujeme za vaši přízeň, kterou jste nám v roce 2019 věnovali, a těšíme se, že se budeme v Garáži potkávat i v nadcházejícím roce 2020.

Reklama

Související témata:
Načítám