Hlavní obsah

Bude Kia GT úspěšně útočit na BMW a Audi?

Foto: Archiv Garáž.cz

První špionážní fotka odhaleného auta, které se představí na autosalonu v New Yorku, možná nevypadá příliš vyzývavě, ale Kia si od sedanu na bázi Genesis G70 slibuje hodně. A mohlo by to i vyjít!

Článek

Ještě před pár lety byste si z prémiové Kie nebo Hyundai dělali legraci, jenže pak přišel Genesis, Optima, a teď korejský koncern šlape do prémie naplno s G70 a G90 anebo právě s chystaným modelem Kia GT. Dlouhodobé testování na Nürburgringu a zjevná komparace s BMW a Audi možná někomu pořád přijde trochu moc, ale Korejci si nakoupili evropské know-how a v minulosti už několikrát překvapili. Kia GT německé rivaly bude chtít cenově podseknout, ale předem počítejte s tím, že tenhle sedan zrovna levný nebude. I nejlevnější verze by měly začínat někde na jednom milionu, ale Korejci do nich chystají zajímavé benzínové motory. Fanoušci rychlejších verzí by mohli začínat na přeplňovaném dvoulitru, který už brzy uvidíme v Hyundai i30 N.

Foto: Archiv Garáž.cz

A pak je tu samozřejmě twin-turbo šestiválec o objemu 3,3 litru, se kterým se koncern chlubí v Genesis G90. To by klidně mohla být emková verze, protože v G90 má tenhle motor 365 koní a určitě z něj jde vytáhnout ještě trochu víc. Na propagačních záběrech jede Kia GT na Nordschleife něco kolem 245 km/h, ale pak ještě přeřadí a následující (byť zjevně digitální) záběr naznačuje dokonce rychlost kolem 280 km/h - na to si německá elita troufne jen bez omezovače. Z takových hodnot lze odvodit i slušné dynamické zrychlení, snad si Korejci udrží váhu na uzdě a překvapí skvěle zpracovaným interiérem (v případě Genesis udělali značný pokrok). Vlastně se na tuhle zadokolku (no ano, to nejdůležitější si schováváme na závěr) hodně těšíme. 

Reklama

Načítám