Hlavní obsah

Vrátí se Cadillac do Le Mans? Nářadí na to už má.

Foto: Archiv Garáž.cz

LMP2 speciál značí návrat do velkého závodění po 14 letech. Na amerických závodních okruzích uvidíme Cadillac Dpi-V.R už začátkem příštího roku. A tak trochu doufáme, že provětrá i evropskou smetánku.

Článek

Momentálně je tahle placka postavená pro závodní sérii IMSA WeatherTech Sportscar Championship, ale nikdy neříkej nikdy. Základ tvoří osvědčené šasi od Dallary, na které Cadillac postavil nádhernou kastli poháněnou atmosférickým osmiválcem z modelu CTS-V. Cadillac vyšle do bojů o bednu hned tři exempláře, z toho dva bude sedlat úspěšná závodní stáj Action Express Racing. Pro automobilku jde o návrat po delší době, ale vypadá to, že sází na správné karty. Nic jiného jí ostatně nezbývá, o posty se bude muset rvát nejen s Orecou, Ligierem nebo Dallarou, ale také s japonskou tovární konkurencí od Mazdy a Nissanu.

Foto: Archiv Garáž.cz

Nissan bude zatím jen dodávat motory, ostatně jeho fiasko s předokolkovým speciálem ještě nepřestalo bolet. V týmu Extreme Speed Motors nahradí Hondu, se kterou tým na šasi od Ligieru dokázal zajíždět bedny celkem konstantně, tak snad si to přechodem k hardwaru od Nismo nepokazí. Mazda představila na autosalonu v Los Angeles závodní šídlo RT24-P (Road To 24 - Prototype) s přeplňovaným dvoulitrovým motorem, který bude chtít osmiválcovému Cadillacu nakopat zadek. Bude to hodně zajímavá podívaná, už v lednu na čtyřiadvacetihodinovce v Daytoně.

Reklama

Načítám