Hlavní obsah

Největší dírou na peníze je podle žebříčku Fiat 500L

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile koupíte nový vůz, okamžitě ztratíte značnou část peněz. V USA se pokles hodnoty vozu po prvním roce používání pohybuje kolem jedné pěti původní hodnoty. Některé vozy ale klesají mnohem rychleji.

Článek

Abychom ale Italy zas tak nehanili, k "vítězství" v tomhle žebříčku přispívá i to, že se Fiat do USA vrátil teprve nedávno a při následném prodeji z druhé ruky mu spousta lidí nemůže přijít na jméno. A v případě 500L si prodávající určitě nepomůže designem "ani ryba, ani rak". Dlužno podotknout, že rozdíly v první desítce jsou v jednotkách procent a mimochodem tam najdeme i standardní Fiat 500, u kterého by člověk čekal nadšené kupující z řad něžného pohlaví. Amortizace je samozřejmě nevyhnutelnou položkou pro každého zájemce o nové auto, ale v USA se vozový park obměňuje mnohem častěji než u nás, takže tu zbytková hodnota hraje nemalou roli. Kdo se tedy objevuje v žebříčku deseti nejrychlejších padáků? Podívejte se sami.

1. Fiat 500L (-34,8%)

2. Lincoln MKS (-34,5%)

3. Volvo S60 (-34,4%)

4. Kia Cadenza (-34,4%)

5. Mercedes-Benz C250 (-34,3%)

6. Nissan Maxima (-34%)

7. Lincoln MKZ (-33,8%)

8. Jaguar XF (-32,3%)

9. Fiat 500 (-31,9%)

10. Cadillac CTS (-31,8%)

Kdybychom to počítali čistě na dolary, oba Fiaty by na tom byly podstatně lépe, protože zbytek žebříčku okupují prémiové sedany, u nichž onen třetinov pokles znamená něco mezi 12 a 16 tisíci dolarů. Fiat 500L oproti tomu ztratí "jen" 8 tisíc dolarů hodnoty. Důležitý je ale logicky poměr pořizovací ceny, který vyjadřuje i kupní sílu zákazníka.

Reklama

Načítám