Hlavní obsah

Mercedes-Benz EQ: Elektřinu natankuje během pěti minut!

Foto: Archiv Garáž.cz

U elektrických konceptů už ani tak nekoukáme na design, který se stejně radikálně liší od případné série, ale spíš na sliby zářné elektrické budoucnosti. A to, co slibuje Mercedes, se nám docela líbí.

Článek

Velká kapacita díky bateriím zabudovaným v podlaze velkého SUV, slušný odpich díky dvojici elektromotorů o kombinovaném výkonu přes 400 koní a dobré nápady. Ano, trochu drze jsem přeskočil líbivý design exteriéru a interiéru, ale má opravdu smysl se ještě pozastavovat nad těmi bílými paláci plnými fiktivních gadgetů? Jediné co uvnitř spolehlivě najdete i v sériové verzi bude navigační systém HERE od Nokie, který si automobilka koupila v rámci posilování konkurenceschopnosti. Jinak pravděpodobně nezůstane kámen na kameni a jistí si nejsme ani těmi kamerami místo zrcátek, ačkoliv v Japonsku už si to tamní automobilky prosadily i v běžném provozu - naučit lidi koukat místo do vnějších zrcátek na nějaké monitory ale jistě chvilku potrvá.

Neberte to tak, že se nám Mercedes-Benz EQ vzhledově nelíbí, ba právě naopak. Je to ovšem hudba budoucnosti a podle toho se pravděpodobně bude design měnit.. Nás mnohem víc zajímá, zda automobilka dostojí slibům týkajících se pohonu. EQ by totiž měl mít dojezd hezkých 500 km. Kvůli odlišným metodikám počítání dojezdu sice nelze odhadnout ten reálný, ale nás zaujal především druhý tahák - rychlonabíječkou lze EQ dobít na dojezdovou stokilometrovou kapacitu za pouhých pět minut. Pokud by takové nabíječky byly skutečně na každé pumpě, už se dá mluvit o praktickém použití. Teď už jen doufat, že se automobilky konečně dohodnou na nějakém standardu a začnou svědomitě budovat hustou síť. Pokud si každý pojede na své triko, bude tahle eletrická revoluce hodně pozvolná.

Reklama

Načítám