Hlavní obsah

Nejbláznivější silnice světa je v Číně

Asi každý řidičský nadšenec z Evropy zná a možná i jednou v životě byl na Passo Stelvio nebo na Grossglockner Hochalpenstrasse. To jsou úžasné zakroucené silničky, které okoření zábavu za volantem. Jenže ta nejnáročnější a nejúžasnější silnice světa je na úplně jiném kontinentě.

Článek

Určitě se v Evropě najdou ještě další průsmyky a silničky, jako třeba takový Transfagarasan v Rumunsku, kterou stará trojice v Top Gearu kdysi vyhlásila jako nejlepší silnici na světě. Vlastně to záleží na úhlu pohledu. Američanům zase přijde nejlepší třeba silnice, na které se jezdí legendární závod do vrchu Pikes Peak. 

Foto: Archiv Garáž.cz

Teď jeden Ital zajel rekord na podobně zakroucené silničce v Číně, která je vyhlášená jako nejnebezpečnější silnice světa. Není tak široká jako jsou silnice v Evropě, ani tak hladká a kvalitní, ale rozhodně je extrémně zakroucená, drsná, uzoučká a nebezpečná. 

Foto: Archiv Garáž.cz

Jde o Tongtien Road, respektive Miracle road, jak se jí přezdívá, která se nachází Národním parku Tianmen Mountain v provincii Chu-nan. Výstavba silnice začala v roce 1998 a její dokončení trvalo osm let. Délka silničky vinoucí se kolem hory je 10,9 km a celkově má 99 zatáček. Italský automobilový nadšenec vzal svoje Ferrari 458 Italia a celou trasu projel v čase 10 minut a 31 sekund průměrnou rychlostí 63 km/h. Na první pohled to na videu vypadá pomalu, ale zřejmě styl jízdy odpovídá stavu téhle šílené silnice. 

Reklama

Načítám