Hlavní obsah

Co udělá jeden, musí i druhý? BMW chce také pick-up

Foto: Archiv Garáž.cz

Hovoří se o tom již delší dobu - Mercedes finišuje s vývojem luxusního pick-upu. V současné době jsou tyto kouzelné stroje na vzestupu, není se tak čemu divit. Jenže opravdu musí hned přijít BMW s tím, že by chtělo taky jeden?

Článek

Chování německých značek občas připomíná grotesku, týká se to zejména BMW a Mercedesu. Dříve byly jejich role jasně rozdělené, nyní se však snaží předhánět a když jeden udělá něco nového, ten druhý musí okamžitě také. Mercedes tak má svou X6, BMW zase předokolkové MPV. A zdá se, že to jen tak neskončí.

Mercedes nyní napadla věc, která se k této značce známé nejen luxusními, ale rovněž užitkovými vozy náramně hodí - budou vyrábět nóbl pick-up. Práci jim značně zjednodušilo spojení s koncernem Renault-Nissan, kde je japonská značka výrobou podobných strojů proslulá, takže technický základ se dá snadno sdílet. Výsledkem tedy bude automobil příbuzný s Nissanem Navara a Renaultem Alaskan, pouze o kus luxusnější, dost možná na vzduchu a rovněž se šestiválcovými motory.

Toho se však nyní chytlo BMW, přičemž slovy australského ředitele značky by chtělo rovněž svůj pick-up a vedení o tom do značné míry přemýšlí. Je však jasné, že vzhledem k finančnímu hledisku musí být technický základ sdílen buďto s jinou značkou, která již pravověrný pick-up má, anebo se musí jednat o trochu jiný typ užitkáče s korbou.

Pravděpodobná je spíše druhá možnost, tedy že půjde o obdobu australských "ute", což jsou sportovněji zaměřené pick-upy, které až tak nesázejí na nosnost. BMW již podobný stroj vytvořilo jako koncept na základě předchozí M3, šlo však spíše o srandu, než o reálný záměr. Ve hře však stále je varianta, že BMW využije své spolupráce s Toyotou a stvoří luxusní variaci na Hilux. Nechme se tedy překvapit. Ačkoliv se užitkové auto k této značce možná tak úplně nehodí, výsledek by mohl být zábavný.

Reklama

Načítám