Hlavní obsah

Tipy na víkend: veterány, uazy, blešák a traktory

Foto: Uwe Fischer

Tento víkend se můžete těšit na veterány, bleší trhy, setkání milovníků tuningu nebo sraz vojenských historických vozidel

Chladné počasí a deštivá rána nám sice napovídají, že nejlepším řešením víkendové zábavy bude zůstat v peřinách a pít horký čaj, nicméně pro otužilé máme pozvánky na několik různorodých akcí. Sezónu končí veterány i vojenští nadšenci, zatímco některá muzea mají zcela nové expozice. Mrkněte sami, co zajímavého se dá podniknout o tomto víkendu.

Článek

Setkání historiků

Milovníci vojenské historie, zbystřete! Klub příznivců vojenské techniky pořádá letos už devátý ročník akce zvané Družba 2019. Událost se koná od 11. do 13. října 2019 v místě zvaném Hájenka-Nová Lhota 15, které leží mezi obcemi Křelovice a Poříčí.

Foto: Jan Majurník

Na akci Družba 2019 se sjedou převážně vojenské veterány východní výroby

Organizátor slibuje příjemné posezení v teple, dobrou kuchyni a orientační závod. Ten je však limitován velikostí vozu, která by neměla přesáhnout rozměry modelu UAZ 452 (buchanka). Sraz je určen pro všechna vojenská historická vozidla – osobní i užitková. V případě zájmu se nabízí i možnost přespání ve vojenském stanu, avšak s omezenou ubytovací kapacitou. Na akci je potřeba se zaregistrovat na webu spolku.

Foto: Auto Max Czech, a.s.

Na Družbě nebudou chybět ani legendární „buchanky“

Půlnoční jízda

Poslední dostaveníčko pardubických vyznavačů krásných vozidel, tuningu nebo vraků se koná v sobotu 12. října 2019 od 17.00 hodin v Pardubicích. Přesné místo ještě organizátor MidnightrunnersPce upřesní na svém Facebooku, ale s největší pravděpodobností proběhne opět na parkovišti u prodejny Globus. Kromě statické prohlídky aut se můžete těšit také na spanilou jízdu městem, ovšem v rámci pravidel není povolená rychlá jízda ani pálení pneumatik.

Foto: Michal Jirák

V Pardubicích budou k vidění různé kousky – od nablýskaných krasavců po naprosté vraky

Vzhledem k rostoucímu zájmů lidí o tento typ akcí se na příští rok chystá pořadatel srazy ještě vylepšit, a to statickou ukázkou techniky policejních složek, občerstvením nebo známými hosty z automobilové branže.

Veterány balí krám

Veterány definitivně končí letošní sezónu, proto nabízíme jednu z posledních příležitostí, abyste mohli vidět staré stroje v akci. Staré Město u Uherského Hradiště bude v neděli 13. října 2019 od 9.00 do 14.00 hodin hostit sraz veteránů a ukončení motoristické sezóny 2019.

Foto: Škoda Auto

Veterány končí sezónu, tak ještě vyrazte na poslední akce

Návštěvníci se mohou těšit na statickou i dynamickou výstavu historických vozidel, soutěž o nejelegantnější auto, dobré jídlo, pití, zoologickou zahradu z kovu a nebude chybět ani retro atmosféra. Akce začíná v 9.00 hodin ráno, přičemž v 11.00 hodin je v plánu soutěžní hlasování a ve 13.30 hodin se dozvíte výsledky. Dospělí zaplatí za vstupné 110 Kč, děti do 15 let 80 Kč, zatímco studenty nebo seniory akce vyjde na 100 Kč.

Foto: Škoda Auto

Kdyby se soutěže elegance zúčastnil tento Laurin & Klement BSC z roku 1908, myslíte, že by vyhrál?

Řízení traktoru

Národní zemědělské muzeum v Praze má sice otevřeno takřka celoročně, nicméně do jejich portfolia přibyla nová a neokoukaná hračka. Kromě výstavy historických traktorů různých typů si můžete užít šlapací traktůrky nebo unikátní trenažer Zetor Major – reálný simulátor řízení traktoru.

Foto: Národní zemědělské muzeum

Národní zemědělské muzeum má řadu atraktivních exponátů, ale taky novou hračku – reálný simulátor řízení traktoru

V opravdové kabině najdete reálné ovládací prvky a za pomoci počítačových programů se můžete prohánět po městě nebo orat pole. Simulátor vychází z originální předlohy, proto jej smí řídit osoby vyšší než 150 centimetrů. Našim nejmenším tak musí postačit odrážedla, videohry nebo dětský bagr. Muzeum je připravené se věnovat i školním expedicím, pro které má v nabídce lektorský program, jenž studenty seznamí s historií i vývojem a využitím traktoru jako neodmyslitelného pomocníka zemědělce.

Nákup a prodej

Bleší trhy jsou událostmi, kde se nepotřebné jednoho stává ceněným majetkem druhého. Tímto sloganem láká provozovatel bleších trhů na sobotní (12. 10. 2019) akci Burza-Blešák Divišov. Vystavené zboží ocení lovci veteránů, elektroniky, starožitností, historických předmětů, vojenských artefaktů, knih nebo nákupčí auto-moto dílů. Prodejci se na místo mohou dostavit už v 6.00 hodin ráno, zatímco pro veřejnost se brány Plochodrážního stadionu v Divišově otevřou o hodinu později. Akce končí v 11.00 hodin dopoledne a každý účastník (mimo dětí) zaplatí za vstup 50 Kč.

Foto: Burza Divišov

Burza Divišov uvitá všechny lovce zdánlivě vysloužilých pokladů

Víte o akci, která se v tomto nebo jiném termínu koná a my o ni neinformujeme? Pořádáte snad sraz, spanilou jízdu nebo přehlídku? Pošlete nám tip na e-mail redakce@garaz.cz! Určitě se mu budeme věnovat.

Reklama

Načítám