Hlavní obsah

Máte-li problém, můžete si koupit A-Team dodávku!

Foto: Worldwide Auctioneers

V roce 1972 byla elitní vojenská jednotka poslána do vězení za zločin, který nespáchala. Tito muži neprodleně unikli z žaláře do podsvětí Los Angeles. Jsou stále hledaní státními orgány, ale přežívají jako děti štěstěny. Mate-li problém, který nikdo nedokáže řešit, a najdete-li je, pak si je najměte. A-Team!

Článek

Ano, právě tak začínal seriál, na kterém jsem v dětství ujížděl stejně jako na mluvícím KITTovi a komisaři Magnumovi. Zatímco A-Team nikdy neexistoval, ikonická černá dodávka s červeným pruhem a střešním spojlerem pro natáčení doopravdy vznikla a to hned v několika exemplářích. Možná vám nepomůže vyřešit žádný velký problém, ale rozhodně vám jízda v ní zlepší náladu.

Ta dodávka je patrně nejslavnější a nejikoničtější dodávkou z filmů a seriálů. Dodávky totiž jinak nemají moc sex-appealu, a tak hlavní role přebírají sporťáky a teréňáky. Možná proto si filmaři pro film o elitní vojenské jednotce vybrali „obyčejnou“ dodávku GMC Vandura, která se ovšem dočkala nápadných úprav. Černě a šedě lakované části odděluje rudý pruh plynule navazující na střešní spojler ve stejném odstínu. Černou barvu najdete i na sportovních kolech American Racing Turbine o rozměru 14 palců s pneumatikami BF Goodrich. Auto vypadá drsně i díky ochrannému přednímu rámu, přednímu spojleru a na oba boky vyvedeným výfukům se čtyřmi hranatými koncovkami.

Foto: Worldwide Auctioneers

Základní výbava pro tuhle akční partu je působivá

Ikonická podoba GM inspirovala tisíce nadšenců po celém světě, takže najdete spoustu podobně přestavěných Chevroletů, Dodgů, ale i evropských aut, jako jsou Ford Transit nebo Fiat Ducato. Existuje ale jen šest pravých licencovaných GMC Vandura v této verzi, které Universal Studios používalo na území USA a Kanady k propagaci akčního seriálu. A jeden takový je právě na prodej.

A je to vlastně vůbec GMC?

Popravdě to auto původně sjelo z výrobní linky v roce 1979 jako Chevrolet Van, ale bylo přestavěno na přesnou repliku seriálového GMC v roce 1983. Exteriér je na první pohled stejný, ale úpravci nezanedbali ani vnitřní prostor. V kabině je CB vysílačka, několik zbraní (tedy replik a to včetně zadního kulometu) a pohodlná sedadla. Auto má i něco odjeto, konkrétně 90 297 mil (přes 145 tisíc kilometrů), takže netrávilo celý život na přívěsu.

Dodávka má v útrobách samozřejmě pořádný vidlicový osmiválec o objemu 5,7 litru, prodejce ale neuvádí, zda je k němu připojen tří- nebo čtyřstupňový automat. Auto se bude dražit 23. ledna a společnost Worldwide Auctioneers očekává pořádnou spoustu příhozů. Koneckonců, z původní šestice prý zbyla jen dvě auta (byť zdroje se různí), zbytek se prý používal pro kaskadérské scénky, hlavně pro skoky.

Reklama

Načítám