Hlavní obsah

Legendární i nové české písničky o autech i motorkách

Foto: Jan Majurník

František Moravec alias Lou Fanánek Hagen je frontman kapely Tři sestry a má na kontě dokonce několik motoristických písní

Tyhle písně zná a miluje snad každý starší motorista. Čeští interpreti zpívající o autech či motorkách stvořili dnes už legendární písně, které si po letech notují lidé doma i na cestách. Vybrali jsme ty nejlepší skladby a nevynechali jsme ani pár novodobých. Ačkoliv současní interpreti už nezpívají o autech a motorkách zdaleka tolik. A z těch klasických bohužel jeden ubyl. Je tomu pouze den, co naší republiku zasáhla smutná zpráva o tom, že zemřel legendární hudebník Honza Vyčítal

Článek

Tyhle písně znají asi všichni a mnozí z vás i nazpaměť. Řeč je o skladbách velebících automobily, motocykly nebo i autobusy. Předesíláme však, že se až na výjimky nejedná o nic pro mladší ročníky, protože současná hudební produkce nabízí písniček o autech a motorkách bohužel už jen minimum. Mladší čtenáři (posluchači) tak asi shledají značnou část těchto písní jako poněkud vyčpělou (čtete strašnou). Na druhou stranu, zkuste se zaposlouchat i tak - ona nostalgická nota umí být občas docela vtipná.

Pivní džíp

Začneme právě Honzou Vyčítalem, zmíněným v úvodu. Legenda nejen folkových skladeb zemřela 1. března v 77 letech. Zavzpomínejme tedy s folkovou country písničku nazvanou Pivní džíp. Ta pojednává o tom, že autor před zájezdní restaurací dostal nabídku na koupi jeepu, jenže pak zjistil, že auto nejezdí na benzin, ale na pivo.

Cadillac

Honza Vyčítal má na svém kontě ještě další píseň o autě, tentokrát jde o Cadillac. V písni velebí svého dědu, který se nechal v Detriotu zaměstnat u automobilky General Motors a toužil po vlastním Cadillacu. Neměl však dost peněz, a tak začal postupně vynášet díly z fabriky…

Džínový Velorex

Ivan Mládek ve své poměrně jednoduché písni zpívá o tom, jak si ušetří na džínový Velorex a bude s ním ohromovat děvčata. Má však trochu strach z deště…

Embéčko

Ivan Mládek podruhé, tentokrát o modelu Škoda 1000 MB. A o čem že skladba je? Vlastně o tom, že starý vůz už dosluhuje, ztrácí provozní kapaliny a bude muset být sešrotován.

Pijánovka

Tenhle příběh skupiny Tři sestry a jejího protagonisty Františka Moravce (Lou Fanánek Hagen) pojednává o řidiči autobusu, který jede po dálnici D1 a zažívá tam každodenní kratochvíle.

Kawasaki

Tři sestry mají na svém kontě ještě píseň Kawasaki. Motorkář Tomáš Hájíček v ní jezdí na Ještěd nebo s oblibou ujíždí policii. To vše na stroji značky Kawasaki.

Kancelář

Nejmladší skladba z vybraných má na svědomí občas trochu kontroverzní rapper Ektor. Jeho Kancelář sice na první pohled na auto neodkazuje, ale celá pojednává o tom, jak člověk využívá svoje auto coby soukromou kancelář. A dokonce v ní padne i jedno konkrétní označení vozu z Mnichova.

1-2-3 vpřed!

Česká kapela Cocotte Minute v čele s Martinem Zellerem vydala v rámci své hudební dráhy i píseň o řízení 100koňového vozu, kterému ovšem dávají pořádně zabrat. Ve videoklipu však vidíme newyorský taxík značky Chevrolet a ten rozhodně jen 100 kobyl nemá.

Žigulik

Kontroverzní skupina Gipsy.cz velebí legendární ruský žigulík v poměrně primitivní písni popisující potenciální koupi žigulíka. Je to kšeft za pět až šest tisíc korun.

Bílá Jawa 250

Během svého mládí nazpívala Věra Špinarová mnoho písní. Jednou z nich byla i skladba o bílém modelu Jawa 250 a citovém trápení.

Píseň řidiče autobusu 706 RTO

Josef Bek má na svědomí Píseň řidiče autobusu 706 RTO, která je spojená s filmem Florenc 13:30. Film je vlastně o mezilidských vztazích, které se mohou vyvinout během cesty z Prahy do Karlových Varů.

Auta

Také umělci Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř se angažovali v automobilovém hudebním odvětví, a to písní nazvanou Auta. Dětská píseň je dneska hlavně úsměvnou nostalgií…

Trambus

Jiří Schelinger se v 70. letech pochlubil písní Trambus, která pojednává o řízení těžkotonážního nákladního vozu. Zároveň trochu naznačuje, že řidiči tehdejších užitkových mercedesů nebyli ti správní muži.

Škoda 1000 MB

Slávek Janoušek se ve svém hudebním vyznání zaměřuje na jízdu ve Škodě 1000 MB, ovšem počítá s možnou poruchou, proto má v kufru deku a rum.

Napadla vás jiná česká píseň, která na našem seznamu chybí? Neváhejte a napište nám do komentářů. Posbíráme vaše podněty, a pokud jich bude dostatek, vytvoříme pro vás další článek o legendárních motoristických písních.

Reklama

Načítám