Hlavní obsah

Další dálnice bez poplatků i nová parkovací místa v Praze

Foto: Ministerstvo dopravy

Dálnice D11

Poslední týden byl bohatý i na novinky, které nám řidičům usnadní život. Nejprve ministerstvo dopravy oznámilo, že na několika dálnicích zprovozní úseky, na nichž nebude potřeba dálniční známka. Následně se přidal Magistrát hlavního města Prahy s oznámením, že připravil nová parkoviště.

Článek

Ministerstvu dopravy došlo, že ne na všech úsecích českých dálnic je nutně zapotřebí dálniční známka. Většinou jde o ty úseky, které vedou kolem velkých měst a jsou často využívány obyvateli k městům přiléhajících obcí k dennímu dojíždění do práce. Spoustě takových řidičů se jistě ulevilo, když před pár lety ministerstvo začalo rušit povinnost mít dálniční známku na D1 kolem Brna, D10 u Mladé Boleslavi nebo na D6 a D5 kolem Prahy. Teď se k těmto místům přidávají dálnice D11 a D35 u Hradce Králové a D48 u Frýdku-Místku.

Foto: Ministerstvo dopravy

Dálniční úseky vyjmuté ze zpoplatnění

Konkrétně jde o Frýdek-Místek–Dobrá na D48, Sedlice–Kukleny na D11 a Sedlice–Opatovice na D35. K současným 186 již vyjmutým kilometrům tak přibude dalších 13 kilometrů, které mohou řidiči od příštího roku bezplatně využívat. Uleví se tak nejen obcím ležícím v blízkosti těchto dálnic, ale i větším městům, přes která jinak řidiči bez dálniční známky měli tendenci jezdit.

Nová parkovací místa v Praze

Kromě dálnic bez poplatku řidiče jistě potěší i fakt, že pražský magistrát zřídil nové parkoviště typu P+R. Je to právě parkování, které Prahu opravdu hodně trápí, a tak je každé další vzniklé místo dobré. Nové parkoviště vzniklo v prostorách Kongresového centra v blízkosti stanice metra Vyšehrad. Jeho kapacita je 260 míst a provozní doba je stanovena od 4 hodin ráno do 1 hodiny v noci.

Výhodou nového parkoviště je, že jde o garáže, takže po příchodu k zaparkovanému autu v zimě nebudete řešit zamrzlá okna a v létě horko v interiéru. Z tohoto důvodu je ale i denní sazba za parkování o něco vyšší než na jiných parkovištích tohoto typu. Za den zaplatíte 90 Kč, a pokud budete potřebovat nechat auto v garážích přes noc, připravte si dalších 210 Kč. Případnou obsazenost parkoviště v reálném čase pak zjistíte na webu Technické správy komunikací.

Reklama

Načítám